RO   |   EN

Sita / Sindrila

Material folosit pentru anvelopante obţinut din lemn de brad.
Înrudită cu şindrila şi draniţa, materiale folosite în acelaşi scop dar diferite ca dimensiuni şi tehnici de prelucrare şi montaj.

Anvelopanta de şiţă poate fi pusă în operă în 3 sau mai multe straturi. Modelul de şiţă propus este despicat şi prelucrat manual, se montează in 5 straturi, dimensiunile standard fiind de 85/330/5mm. Fiecare element despicat necesită minimum 8 treceri cu cutitoaia (lamă metalică cu manere) pană să devina material finit. Aceste operaţii se realizează la calul de şiţă.

Elementele de şiţă necesare închiderii unei şarpante sunt: şiţă de câmp, şiţă de coamă, şiţă de streasină, şiţă de dolie. Se montează cu cuie din inox sau dublu zincat (cu cui ascuns) pe o suprafaţă de scandură aşezată cu pauze de 4 cm. Această distanţă între scândurile suport are rol de asigurare a unei bune ventilari a şiţei, folosind în acelaşi timp şi la execuţie pentru ancorarea platformei de montaj (scaunul şiţarului). Sub suprafaţa de scândură suport a şiţei se lasă un strat de min. 5 cm pentru ventilarea anvelopantei. Folosind şiţa la şarpante cu inclinaţii specifice această scândură suport este de fapt şi astereala şarpantei.

Şiţa este tratată antibacterian şi ignifug in bazine speciale cu substanţe omologate. La finalul punerii in operă se aplică un bait pe bază de ceară in diferite nuanţe. Cu acest tratament final se va revenii după ani, în momentul în care materialul lemnos al şiţei o va cere. Pentru usurinţa efectuării acestui tratament de către echipe de alpinişti utilitari se prevăd elemente de prindere pentru echipamentul specific de asigurare al acestora.
Învelitoarea astfel executată, montată, tratată şi cu un service asigurat în timp, poate avea o viaţă de minim 60 ani.